CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, December 11, 2008

Ayam Bakar Hitam Masak Kicap


ntah mane datang yea resepi nie. sha kurg igt. tgok ade bahan depan mata sha tibai je. ade 2 resepi tau.

2 ketul ayam (psai sha sorg je mlm td)

Bahan2 perapan:
2 biji bawang putih - ditumbuk lumat
2 sudu makan kicap pekat
perahan sebiji lemon atau limau kasturi

Bhn2 tumis:
1 bwg beso hiris nipis
2 inch halia hiris nipis
air perapan

cara:
lumurkan ayam dengan bahan2 perapan selama sejam atau lebih
kemudian susunkan ayam tadi di atas dulang pembakar dan bakar pada suhu 200C selama 35-40min atau sehingga garing
jika ayam terlalu kering siramkan dengan lebihan bahan perapan dan sentiasa terbalik2kan ayam supaya kedua2 bahagian akan garing sekata. dah masak ketepikan.

tumis kesemua bahan. agak2 mdidih, masukkn ayam. siap utk dmakan.

0 comments: