CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, December 20, 2008

Black Pepper Meat


resepi nie sha try dr sis noreen.. so delicious. i like it much.

200gm daging lembu - dipotong kecil dan nipis
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan
1 cawan air
2 sudu besar lada hitam - ditumbuk
3 sudu besar minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan2 tumis (dimayang/hiriskan):
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar

Bahan hiasan:
2 tangkai daun bawang - dipotong 1 inci

cara:

1. panaskan minyak dan tumiskan bahan2 tumis sehingga wangi dan layu
2. masukkan daging dan gorengkan sehingga daging lembut
3. masukkan bancuhan air tepung jagung dan kicap pekat
4. masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan2 hiasan
5. angkat dan hidangkan dengan nasi

note: daging boleh jugak direbus terlebih dahulu dan dihiris nipis2. air rebusan daging boleh dijadikan stok untuk kuah

0 comments: