CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, October 30, 2008

Kari Ikan

sha suh ayah kuarkn ikan jenahak tapi dia lupa.. nasib baik ikan selar kuning kici byak.. dh boring mamam sambal.. arini layan gulai

3 tangkai dauh kari
scubit halba n biji sawi
3 ulas bwg merah - kisar
1 ulas bwg putih - kisar
serbuk kari ikan - kacau gan sdikit air
air asam jawa - ikut suka byk mana
1 biji terung potong serong
garam sckupnya

tumis daun kari n halba
tumis bwg merah n putih. agak2 kekuningan, masukkn serbuk kari.
kacau shingga terbit minyak.
masukkn ikan n air asam jawa.
masukkn garam. kacau shingga mdidih.
letakkan terung.. biarkan skejap..

p/s: terung tu sha biarkn skejap je.. xmo dia masak sgt. tpulang pd citarasa masing2

Tuesday, October 28, 2008

Sayur Soya Sos Tiram


sayur soya hijau..
bwg putih tumbuk halus
2 sudu sos tiram
sdikit air

tumis bwg putih shingga kuning..masukkn sayur n kacau.
masukkn sos tiram n air. gaul shingga masak.

Ikan Bawal Putih Masak Kicap

arini mama x keje.. igtkan balik mama dah masak.. sbb sha posa n malas nk mkn kat luar, sha buat resepi paling ringkas.. heavy2 kena tunggu time weekend heheh


2 ekor ikan bawal
2 ketul halia hiris nipis2
1 bwg beso hiris nipis
sdikit air asam jawa dlm
1 biji tomato potong serong
2 biji cili hijau potong serong
10 sudu beso kicap manis... letak byk2 pun ok janji kuah itam

ikan dgoreng gan kunyit tlebih dahulu.. ketepikan.
tumis bwg beso n halia. agak2 dh garing, masukkn air asam jawa. masukkn kicap manis. kacau shingga mdidih.
masukkn tomato n cili hijau. kacau tutup api..
tuang atas ikan.

Paru - paru bercili


paru2 - hiris nipis2
5biji cili idup - kisar halus
1 ulas bwg merah - kisar halus
3 ulas bwg putih - kisar halus
1 keping asam keping
garam n gula sckupnya

paru-paru dgoreng tlebih dahulu gan serbuk kunyit. ketepikan.
tumis bwg merah, putih n cili. masak shingga terbit minyak.
masukkn asam keping, garam n gula sckupnya.
dh masak, tutup api. biarkan cili sejuk baru d gaul gan paru2.
sedia utk dhidang.

Friday, October 24, 2008

Nasi Goreng Cili

before sha p oliday gan family, malas nk masak heavy.. ayah suggested buat simple nasi goreng.

sgenggam ikan bilis - basuh n goreng shingga garing, ketepikan
3 mangkuk nasi sejuk
5 biji cili padi - tumbuk
4 biji cili merah - tumbuk
2 ulas bwg putih - tumbuk
2 biji telur
garam sckupnya

tumis bwg putih bsama gan cili2 tadi shingga garing.
masukkn nasi, gaul sbati.
pecahkn telur, agak2 dh masak kacau sbati.
taburkn garam. kacau.

Thursday, October 23, 2008

Sotong Goreng Bercili

6 ekor sotong putih - hiris nipis2
3 sudu beso cili kisar
4 biji cili idup - kisar halus
3 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
1 keping asam keping
garam n gula sckupnya

sotong dgoreng tlebih dahulu gan serbuk kunyit. ketepikan.
tumis bwg merah n putih. agak2 dah garing, masukkn kedua2 cili.
masak shingga terbit minyak masukkn asam keping, garam n gula sckupnya.
gaul bsama gan sotong.
sedia utk dhidang.

Ikan Jenahak Masak Kicap

arini sha fenin pala tull.. dh 4 ari kena migraine.. so masak pun yg simple2..

3 keping ikan jenahak
2 ketul halia hiris nipis2
1 bwg beso hiris nipis
sdikit air asam jawa dlm 3sudu beso
kicap manis letak byk2 pun ok janji kuah itam
2 sudu sos tiram

ikan dgoreng gan kunyit tlebih dahulu.. ketepikan.
tumis bwg beso n halia. agak2 dh garing, masukkn air asam jawa.
masukkn sos tiram n kicap manis.
kacau shingga mdidih n pekat. tuang atas ikan.

Udang Campak2

sha pakai tibai je.. tengok ape yg ade dlm fridge.. semua yea pakai campak2 heheeh


6 ekor udang beso - di buang kotoran di tengah2nya
tepung jagung
lada sulah

2 cili hijau potong serong
1 bwg beso hiris nipis2
1 sudu sos tiram
sdikit air

udang dgaul bsama tepung jagung n lada sulah.
goreng shingga masak. put aside

tumis bwg beso n cili hijau. agak2 dh masak, masukkn sos tiram n sdikit air.
masukkn udang, kacau sbati.

Lemak Cili Api Ikan Tenggiri n Terung

asyik2 lemak boring gakkk.. tp sesuai bile kena gan sambal ikan


5 biji cili padi - kisar
1 bwg merah - kisar
1 kotak santan pekat
serai - tumbuk
kunyit - kisar
garam sckupnya

tumis bhn kisar tanpa minyak yea.
masukkn santan n kacau sbati.
agak2 nk mdidih, masukkn ikan n terung.
taruh garam sckupnya... kacau shingga kuah mdidih.

Ikan Kerisi Masak Blada

4 ekor ikan kerisi - goreng terlebih dahulu
10 biji cili hidup - kisar

3 bwg merah - kisar
2 bwg putih - kisar
4 tangkai asam keping amik yg kici2
garam n gula sckupnya

tumis bahan kisar shingga terbit minyak.
masukkn asam keping, garam n gula sckupnya.
tuang atas ikan.

Sayur Kacang Buncis Goreng Kicap


kacang buncis dipotong serong.. potong banyak mane yg u all suka
bwg beso hiris nipis2
2 sudu sos tiram
3 sudu kicap manis
sdikit air

tumis bwg beso shingga kuning..
masukkn kacang buncis, gaul.
masukkn sos tiram, kicap manis n sdikit air.
gaul shingga masak.

Wednesday, October 22, 2008

Sotong Masak Hitam


sha dh xde idea time tu.. gan pala bdenyut2.. sha tibai gak. tgok ade sotong leh la masak campak2 je.

300gm sotong
1 sudu makan kicap pekat manis
1 sudu makan bawang beso potong hiris
1 sudu sos tiram
lada sulah

tumis bwg hingga wangi. masukkan kicap n sos tiram, kacau.
masukkan air sket, didihkan.
masukkan sotong, lada sulah, kacau rata n didihkan. angkat.

Nasi Goreng Kampung

before sent hubby to KLIA, i make simple nasi goreng for him.

beras putih sckupnya.. sha masak dlm 1.5 pot utk 2 org
segenggam ikan bilis.. basuh shingga bersih
bwg besa sderhana potong dadu
5 biji cili padi - ketuk2 je
1 biji telur
garam n lada sulah sckupnya

goreng ikan bilis tlebih dahulu.. agak2 dh masak, masukkn bwg beso n cili padi.. gaul sbati.
masukkn nasi, gaul n pecah telur dtengah2 nya.. agak2 masak, gaul sbati..
taburkkn garam n lada sulah.. gaul sbati.

Tuesday, October 21, 2008

Sambal Telur

nie lauk org pmalas mcm sha d ari wkend nie. dh ler ujan lagi la malas nk masak.. so sha buat lauk plg simple..

10 bwg merah
1 bwg putih
cili kisar - ikut suka nak byk mana
garam n gula sckupnya

tumis bwg merah n putih yg tlh d tumbuk shingga naik bau.
masukkn cili kisar kacau gan api yg plahan. lagi lama masak smbal lagi sedap rasanya :)
agak2 dh terbit minyak, masukkn telur, tunggu skejap dlm 1min..kacau sbati.
masukkn garam n gula. gaul.
mas

Udang Goreng Berempah

simple dish... resepi nie sha copy dr sis jun.

6 ekor udang beso
1 ulas bwg putih cincang

bahan perap:-
sedikit lada sulah-goreng n tumbuk
1 sudu besar tepung beras
1 biji kuning telur

bahan perasa:-
sedikit garam
sedikit serbuk rempah lima
sedikit serbuk lada

gaul udang gan bahan perap selama 15min.
gaul semua bahan perasa. panaskan minyak, goreng udang 3/4masak. angkat.
tumis bawang putih, masukkan udang, gaul sbati

Thursday, October 16, 2008

Kung Pao Chicken


resepi nie sha cilok dr sis june. best tul try resepi sis june. hubby sha suka mamam ayam. tu yg asyik masak ayam je.

600gm ayam
tepung jagung
lada sulah

bahan A
gajus-goreng dan angkat
4 lada kering-potong2
2 bawang besar-potong dadu
4 ulas bawang putih-tumbuk
1 capsicum-potong2
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos cili
1/4 cawan air
2 in halia-tumbuk

salut ayam dengan tepung dan garam. goreng. ketepikan.
panaskan minyak, goreng lada kering, angkat.
tumis halia, bawang putih dan bawang besar.
masukkan capsicum, isi ayam, sos tiram, sos cili, air dan cili kering. kering sedikit, angkat.

Pajeri Nenas


1st time sha buat pejeri nenas. permintaan hubby hs. alhamdulillah bjaya gak sha buat.. menepati citarasa my hubby.

1 biji nenas, potong kecil3
4 sudu besar minyak
gula n garam sckupnya
2 sudu besar kerisik
6 sudu besar rempah kari daging/ayam, bancuh dengan air

Bahan tumbuk/kisar
1 inci halia
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering

Bahan A
1 inci kulit kayu manis
2 bunga lawang
4 bunga cengkih
2 buah pelaga

Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bhn A. Tumis bahan tumbuk.
Masukkn rempah kari yang digaul dengan air.
Masukkan kerisik dan nenas. Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk.
Masukkan garam serta gula. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak.

p/s: sha xletak santan pasai if buat kari mmg sha xletak santan.

Monday, October 13, 2008

Lemak Cili Api Udang Harimauu

tgok waris jari antu terus mgidam nk mamam udang harimauuu.. heheh

6 udang harimau
1 biji bwg merah - tumbuk/kisar
5 cili padi - tumbuk / kisar
serai d tumbuk
serbuk kunyit 0r kunyit yg dikisar bsama santan
santan pekat - sha suka guna santan pekat.. xsuka kuah cair
1 keping asam keping
garam sckupnya

masukkn bwg merah, cili padi n santan. kacau sbati.
agak2 hampir mdidih, masukkn udang.
agak2 udang dh masak, masukn garam n asam keping. kacau sbati.

Ayam Pedas Madu Brempah

resepi nie sha copy dr sis noreen homecooking. aduhhhh sedap tul!!!

Bahan-bahan:
6 ketul ayam
4 sudu besar cili kisar
5 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
2cm halia - tumbuk
1 batang serai - ketuk
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu besar rempah kari ayam/daging
1 sudu makan cuka makan
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar madu
2 sudu besar gula
garam secukup rasa
4 sudu besar minyak untuk menumis

cara:

1. ayam digaul dengan serbuk kunyit, garam dan rempah kari. goreng kekuningan dan ketepikan
2. panaskan minyak dan tumiskan bahan2 tumbuk dan serai hingga wangi
3. setelah itu masukkan pula cili kisar dan kacau rata
4. kemudian masukkan serbuk ketumbar dan jintan manis, gaul sebentar. setelah itu masukkan ayam yang telah digoreng tadi, cuka, sos cili, madu, gula dan garam secukup rasa
5. gaulkan kesemua bahan sehingga sebati dengan rempahnya
6. bolehlah dihidangkan bersama dengan nasi

Taugeh Goreng Kicap

resepi paling sempoi utk fmly sha

taugeh
kicap manis
bwg putih hiris
lada sulah

tumis bwg putih hingga naik bau. masukkn taugeh, kicap n lada sulah.. kacau sbati.

Tauhu Cili Merah

sha antu tauhu.. if ade tauhu, mamam everyday pun xpe.

tauhu basah potong dadu
10 cili merah - kisar/tumbuk
1 bwg putih - lisar/tumbuk
5 bwg merah - kisar/tumbuk
garam n gula sckupnya

tauhu d gaul gan kunyit n garam, goreng. ketepikan
tumis bwg2 hingga naik bau.
masukkn cili merah. masak shingga minyak naik.
add garam n gula. masukkn tauhu kacau sbati.

Ayam Mentega Kicap

sha cuba resepi dr sis jeni - jeni.resepi.net.. sedap tulll.. terus jadi fav. sha ubah sket ikut selera sha.

Ayam dipotong kecil
bwg bombay d hiris kasar
halia d hiris panjang
capsicum potong kasar
tomato potong 4
sos tiram
kicap manis
3 sudu makan mentega
Air limau nipis secukupnya
Lada sulah secukupnya

Perap ayam dengan air limau nipis, garam dan serbuk lada sulah. Biarkan sampai meresap. Kemudian goreng hingga masak. Angkat.
Tumis bwg merah, halia gan mentega tadi.
Masukkan sos tiram, kicap manis.
Masukkn capsicum n tomato. gaul sbati.

Lemak Telur

cari telur itik xde stok la.. telur ayam pun jadik :)

3 biji telur ayam
1 biji bwg merah - tumbuk/kisar
5 cili padi - tumbuk / kisar
serai d tumbuk
serbuk kunyit 0r kunyit yg dikisar bsama santan
santan pekat - sha suka guna santan pekat.. xsuka kuah cair
1 keping asam keping
garam sckupnya

masukkn bwg merah, cili padi n santan. kacau sbati.
agak2 hampir mdidih, masukkn telur satu demi satu.
agak2 telur dh masak, masukn garam n asam keping. kacau sbati.

In English

3 eggs grade A
2 shallots – blend well
5 eye chilies (cili padi)
1 lemon grass (knocked)
½ tsp turmeric powder
1 pc dried tamarind
250ml coconut milk
Salt

1. Place shallots, cili padi, turmeric powder & coconut milk in a pot & boil. Stir well.
2. Add in eggs & cook until half cooked.
3. Add in salt n dried tamarind cook for 5-10 minutes.

Sunday, October 12, 2008

Sambal Udang Manis

cam biasa la xde sambal x meriah lauk kat umah. ayah balik dr pasar bawa udang, lagi senang mau masak.

udang cam biasa yea kena buang kotoran kat tgh yea.
udang digoreng bsama bwg beso. put aside

10 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
cili kering - dimesin ikut suka nak byk mana
sdikit air asam jawa.. nk cair letak air asam jawa lebih sket
gula n garam scukup yea

tumis bwg2 td smpai naik bau.
masukkn cili n kacau gan api yg plahan
agak2 dh terbit minyak, masukkn udang.. kacau plahan2..
then masukkn air asam jawa, gula n garam.
dh mdidih, sedia utk di makan.

Bihun Goreng Sempoi


sha paling suka mamam bihun goreng..senang nk d masak. paling sempoiii

bihun goreng d rendam terlebih dahulu
5 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
2 sudu besar cili kisar
udang kici
daging cincang - sha guna minced beef coz daging xde
taugeh
cili idup hiris serong
sos tiram
sos ikan
kicap manis

tumis bwg merah, bwg putih. masukkn cili kisar.
dh terbit minyak, add udang n daging.
masukn sos tiram, sos ikan + kicap manis.
stir well
add bihun + taugeh. kacau hingga sbati.
tabur cili idup atas yea.

Wednesday, October 8, 2008

Asam Pedas Shah Alam

family sha suka mamam asam pedas ikan terubuk..

ikan terubuk
daun limau purut
10 bwg merah
1 bwg putih
2 btg serai
sdikit lengkuas
cili mesin gn belacan
air asam jawa
garam scukup rasa

tumis bwg merah n bwg putih shingga naik bau..
masukn daun limau purut sket
masukkn cili yg telah di mesin bsama gan lengkuas n belacan, serai dtumbuk
kacau gan api yg plahan hingga terbit minyak.
masukn air asam jawa, ikan n lebihan daun limau purut..
masak shingga mdidih.

bole taruh bendi.. time nie stok bendi dh abis ehhehe

Udang Goreng Mama


smlm xtahu nak masak ape... dok pk2 ape nk buat gan udang nie.. sbb kejar masa utk bbuka, sha masak paling ringkas.. nie resepi dr mama sha.

udang sederhana or besar
bwg besar hiris halus
cili merah potong sederhana.. tpulang pd diri masing2
sos tiram

cuci udang gn garam and buang sisa kotoran pd tghnya..
goreng udang shingga masak.. masukkn bwg beso n cili idup..
agak2 bwg dh kuning, masuk sdikit sos tiram. stir well
dh siap pun utk dihidang.

Tuesday, October 7, 2008

Ikan Terubuk Goreng Cicah Kicap


menu utk bbuka posa smlm. ikan nie kena cuci bersih2 sbb hanyir

cuci ikan gan air asam jawa, garam n air limau
goreng ikan gan api yg sederhana.. jgn kuat sgt nnt isi ikan bhgian dalam xmasak

kuah kicap
1 bwg beso hiris dadu
11 cili padi potong kici2
jus limau kasturi
kicap manis
gaul je semua nie. senang kan??

Sambal Sotong Kembang

family sha mmg suka sambal. if xde sambal macam kurang kick je.

10 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
cili kering - dimesin
air asam jawa
gula n garam scukup yea

tumis bwg2 td smpai naik bau.
masukkn cili n kacau gan api yg plahan
agak2 dh terbit minyak, masukkn sotong.. kacau plahan2..
then masukkn air asam jawa, gula n garam.
dh mdidih, sedia utk di makan.

Sambal Ikan Kerisi


teringat masa adik laki sha tcekik tulang ikan kerisi.. tapi disebabkn ikan nie sedap, sha masak gak. i love fish!!!

Ikan kerisi
10 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
cili kering - dimesin
air asam jawa
gula n garam scukup yea

ikan di goreng n put aside.
tumis bwg2 td smpai naik bau. masukkn cili n kacau gan api yg plahan
agak2 dh terbit minyak, masukkn air asam jawa, gula n garam.
tuang atas ikan.

Sotong Sos Tiram


easy to cook.. sedap mamam gn nasi panas

sotong putih potong bulat2 (ikut suka if nk potong serong
bwg besar hiris nipis2
sos tiram
serbuk kunyit

sotong di gaul gan serbuk kunyit and di goreng smpai air kering..
then masukkn bwg beso, last taruh sos tiram, stir well.

Udang Goreng Tempura


sha guna tempura flour brand 'holy farms'.. sedap gak bile goreng gan terung or sayur2 lain. sedap gak dicicah gn sos cili thai

udang sederhana buang kepala and tengah yea kasi clear kotoran
tepung tempura
air sejuk
garam scukup yea

udang di celup gan tepung tempura yg telah di gaul gan air sejuk
goreng shingga kekuningan