CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, December 31, 2008

Sambal Udang Petai

sha xjumpa la udang putih yg fresh kat cold storage.. nasib baik still ade stok udang yg dh dkopek.. senang sket nk mkn.

udang - ikut suka nk byk mana
4 biji bawang merah-tumbuk
2 ulas bawang putih-tumbuk
1 biji bawang besar-hiris
cili kering kisar-ikut suka banyak
sgenggam petai
air asam sket
garam
gula
minyak

panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau. masukkan air asam. pastu masukkan udang, petai, garam n gula.

p/s: udang tu sha goreng tlebih dahulu gan bwg beso.

Kobis Goreng Sos Tiram


ade baki sayur kobis nie.. sha buat simple je.. sha kn pmalas hehehe

bwg beso hiris nipis2
3 sudu sos tiram
seikat sayur kobis

tumis bwg beso hingga garing sket.
masukkn sayur kobis, sdikit air. kacau.
masukkn sos tiram, kacau sbati,

Tuesday, December 30, 2008

Sambal Petai Ikan Bilis

tba2 hubby teringin nak mkn petai. kbetulan masa balik kedah, sha sempat beli 3 tangkai petai.. ckup la kot. hubby je mamam.. sha kurg sket.

1 biji bwg beso - hiris nipis2
10 bwg merah
1 bwg putih
2 genggam ikan bilis
cili kisar - ikut suka nak byk mana
sgenggam petai -buang kulit putih
garam n gula sckupnya

ikan bilis d goreng n put aside.
bwg beso d goreng n put aside.

tumis bwg merah n putih yg tlh d tumbuk shingga naik bau.
masukkn cili kisar kacau gan api yg plahan. lagi lama masak smbal lagi sedap rasanya :)
agak2 dh terbit minyak masukkn petai, garam n gula. dh masak tutup api. biarkn sejuk sketika.
dh sejuk sket, masukkn ikan bilis n bwg beso. gaul sbati.

Goreng Kobis Warna Warni

lauk paling simple n sesuai org malas cam sha.. ehhehe.. resepi cam biasa copy dr sis jun.

kobis-hiris halus
carrot-hiris halus
2 ulas bawang putih-hiris
2 biji bawang merah-hiris
1 cili merah-hiris
1 sudu makan sos tiram
1 kiub kecil kiub perasa ayam
pepper

tumis bwg2 hingga garing.. masukkn sayur n sdikit air.. kacau.
letak sos tiram, pepper n kiub ayam. kacau hingga sayur masak.

Vietnamese Spicy Lemongrass Chicken

masa tgok resepi sis jun, sha bkobar2 nk buat pas baik dr demam.. hubby n my sista suka tul.. abis smua lauk mlm tu. biasa pun mmg abis psai 2 3 org je mkn.. sha xmsak byk. sha copy resepi sis jun yea.

3 keping isi ayam, potong saiz kecil2
3sb gula
2sb minyak masak
3sb sos ikan
3btg serai - ketuk
1sb cuka
1sb sos tiram
1bj bawang besar - potong dadu
lada merah - potong menyerong

Cara-cara
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam & bawang.
Lepas 5minit masukkan serai & lada. Perlahankan api & masuk bahan2 lain & gaul biar sekata. Jika kering masukkan sedikit air.
Rasa & adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dgn nasi putih.

Saturday, December 20, 2008

Ikan Siakap Sweet n Sour

resepi sha cuba dr sis noreen. ermmm.. i love fish. bile hubby keje, mmg sha suka mlantak ikan.. if hubby ade payah sket mau mkn ikan. hubby xmkn fish. adoiiii

4 ulas bawang putih - ditumbuk
5 biji bawang merah - ditumbuk
5 sudu besar cili kisar
3 sudu besar cili sauce
4 sudu besar besar tomato sauce
1 sudu teh gula
sgengam daun ketumbar
garam secukup rasa

gaulkan tepung jagung bersama air dan garam hingga sebati.masukkan ikan ke dalam campuran tepung dan kacau rata.gorengkan ikan hingga rangup dan berwarna kuning keemasan. angkat dan ketepikan.

tumis bwg2 n cili. agak2 terbit minyak, masukkn kedua2 sos. kacau rata dan bairkan mendidih.
selepas tu, masukkan tambahkan garam secukupnya. tuang atas ikan.
tabur daun ketumbar.

Chicken Char Siew

resepi sha try dr abg mat gebu,.. resepi asal guna daging n panggang tp sha ubah psai masa xmgizinkan :)

2 ketul ayam
1 camca besar madu
2 camca besar Hoisin Sauce
1 camca teh minyak bijan
1 camca teh kicap cair'
2 biji bawang putih, tumbuk lumat
2 1/2 camca besar gula halus
1/2 camca teh garam
1 camca teh serbuk lada hitam

Perap smalaman.
Goreng hingga masak.

p/s: resepi asal panggang tp sha xde masa ehhehe

Kangkung Bercili

1 ikat sayur kangkung
2 cili idup tumbuk kasar
1 ulas bwg putih tumbuk halus
2 ulas bwg merah tumbuk halus
garam scukupnya

tumis bwg2 tadi hingga hampir garing. masukkn cili idup. agak2 dah masak, masukkn sayur, sdikit air n garam. kacau sbati hingga masak

Kerabu Mangga

sha boring.. smbil tgok mama masak sha cuba buat kerabu guna resepi sis jun. tq sis

1 biji mangga muda-hiris halus panjang2
3 biji bawang merah-hiris
1 batang serai-hiris bhgian putih
1 bungan kantan hiris nipis
3-4 cili api-hiris
1 cili merah-hiris
sedikit belacan-(optional)
1 sudu teh sos ikan
1 biji limau nipis-ambil jus
1 biji tomato-potong nipis
1 sudu kecil gula
1-2 tangkai daun ketumbar-potong halus
garam

gaul aje semua bahan rata. hidangkan.

Black Pepper Meat


resepi nie sha try dr sis noreen.. so delicious. i like it much.

200gm daging lembu - dipotong kecil dan nipis
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan
1 cawan air
2 sudu besar lada hitam - ditumbuk
3 sudu besar minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan2 tumis (dimayang/hiriskan):
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar

Bahan hiasan:
2 tangkai daun bawang - dipotong 1 inci

cara:

1. panaskan minyak dan tumiskan bahan2 tumis sehingga wangi dan layu
2. masukkan daging dan gorengkan sehingga daging lembut
3. masukkan bancuhan air tepung jagung dan kicap pekat
4. masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan2 hiasan
5. angkat dan hidangkan dengan nasi

note: daging boleh jugak direbus terlebih dahulu dan dihiris nipis2. air rebusan daging boleh dijadikan stok untuk kuah

Friday, December 12, 2008

Ikan Siakap 3 Rasa

nie lauk smalam. ade sdara datang. nasib baik sha baru balik dr pasar. sempat la masak utk tetamu yg datang.

1 ikan siakap
2-3 biji bawang besar-potong
2 ulas bawang putih-ketuk
2 cm halia-cincang
3-4 sudu cili kering kisar
2 sudu beso sos cili
1 sudu beso sos tomato
5 biji cili padi kisar
1 sudu kici sos ikan
sgenggam sayur campuran
garam

ikan digoreng hingga masak n garing sket, angkat.
goreng bawang besar tadi hingga kekuningan, angkat n kisar.
tumis bawang putih, halia n air sket. masukkan cili kisar. masak hingga terbit minyak.
masukkn garam, sos cili, sos tomato n sos ikan. kacau sbati.
masukkn sayur campur. kacau.
tuang atas ikan.

Thursday, December 11, 2008

Ayam Bakar Hitam Masak Kicap


ntah mane datang yea resepi nie. sha kurg igt. tgok ade bahan depan mata sha tibai je. ade 2 resepi tau.

2 ketul ayam (psai sha sorg je mlm td)

Bahan2 perapan:
2 biji bawang putih - ditumbuk lumat
2 sudu makan kicap pekat
perahan sebiji lemon atau limau kasturi

Bhn2 tumis:
1 bwg beso hiris nipis
2 inch halia hiris nipis
air perapan

cara:
lumurkan ayam dengan bahan2 perapan selama sejam atau lebih
kemudian susunkan ayam tadi di atas dulang pembakar dan bakar pada suhu 200C selama 35-40min atau sehingga garing
jika ayam terlalu kering siramkan dengan lebihan bahan perapan dan sentiasa terbalik2kan ayam supaya kedua2 bahagian akan garing sekata. dah masak ketepikan.

tumis kesemua bahan. agak2 mdidih, masukkn ayam. siap utk dmakan.

Ikan Cencaru Goreng Cili Ketumbar

if xde sambal sure xsah masakan sha

1 ekor ikan cencaru
10 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
cili kering - dimesin
air asam jawa
gula n garam scukup yea
2 sudu sos cili kimball
sgengam daun ketumbar, cincang kasar

ikan di goreng n put aside. tumis bwg2 td smpai naik bau. masukkn cili n kacau gan api yg plahan agak2 dh terbit minyak, masukkn air asam jawa, gula, sos cili n garam. tuang atas ikan. tabur daun ketumbar.

Bendi Goreng Berlada


bendi potong serong
2 cili idup tumbuk kasar
1 ulas bwg putih tumbuk halus
2 ulas bwg merah tumbuk halus
garam scukupnya

tumis bwg2 tadi hingga hampir garing. masukkn cili idup. agak2 dah masak, masukkn bendi n garam. kacau sbati hingga masak

Saturday, December 6, 2008

Kailan Masak Sos Tiram

mudah aje buat nie. sha suka kailan. hubby xmakn ikan so xleh letak ikan masin :)

bwg beso hiris nipis2
3 sudu sos tiram
seikat sayur kailan

tumis bwg beso hingga garing sket.
masukkn sayur kailan, sdikit air. kacau.
masukkn sos tiram, kacau sbati,

Friday, December 5, 2008

Udang Serai

sedap tul masakn nie. 1st time sha try dr blog sis jun. sha gemar amik dr blog nie coz resepi sis jun mudah n bhn2 semua ade kat umah sha.

500gm udang
3 sudu makan minyak
5 batang serai-hiris2 halus bahangian putih aje
santan

bahan kisar:-
3 cili merah
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm lengkuas
garam

tumis bahan kisar, masukkan cili merah n serai. kacau. masukkan udang, santan. masak hingga pekat.

Thursday, December 4, 2008

Daging Goreng Berlada

gambar blur la. camera sha adik pinjam. tpaksa guna hp.

250gm daging batang pinang-hiris nipis
garam
1/2 biji bawang bombay-hiris
3 biji bawang merah-tumbuk
2 ulas bawang putih-tumbuk2-
3 sudu besar cili kering-kisar
1 biji tomato kisar bsama gn cili
garam n gula sket
minyak

daging, gaul ngan garam n goreng hingga agak garing. angkat.
kurangkan minyak, tumis bahan2 tumbuk hingga wangi.
masukkan cili kisar n tomato, biar agak garing sket.
masukkan daging n bahan2 perasa secukupnya. masukkan bawang bombay, kacau sekejap, angkat.

Ayam Bawang Putih

resepi ni sha amik dr blog sis jun.


5 kepak ayam

bahan A:-
1 sudu sos tiram
serbuk perasa
1 sudu tepung jagung

bahan B:-
10 ulas bawang putih-hiris
2/3 sudu sos tiram
1/2 sudu gula
air sket
2 sudu butter
capcisum potong ikut suka

kepak ayam digaul ngan bahan A. goreng hingga masak. angkat.panaskan butter, tumis bawang putih kekuningan.
masukkan sos tiram, gula..kacau. masukkn capcisum n kepak ayam goreng tadi, gaul sebati, angkat.

Wednesday, December 3, 2008

Sweet & Sour Chicken

sedap tull... resepi plg senang sha buat. lately keje byk. malas nk masak. tgok blog sis jun ade resepi best.. meh kita cuba. sis, sha copy malas nk typed hehehe thx sis


ayam fillet
1 sudu besar kicap cair
pepper/blackpepper
tepung jagung

perap ayam ngan kicap cair n pepper/blackpepper sekejap. gaul ngan tepung jagung, goreng hingga masak, angkat.

bahan sos:-
1 biji bawang besar -cincang
2 ulas bawang putih-cincang
1 cawan nenas kiub (resepi asal letak, sha xletak psai dtegah mkn nenas)
2 sudu makan sos tomato
1 sudu makan tomato puri
1 sudu makan sos cili
1/2 sudu makan kicap cair
1 sudu makan gula
air sket
pepper n garam
air tepung jagung

tumis bawang2 n masukkan bahan2 lain. masak hingga pekat sket, tuang atas ayam.

Butter Prawn

tgok blog sis dayang, tringin lak nk mkn butter prawn. alhamdulillah mjadik gak. thx sis dayang.


5 ekor udang sderhana
1 cawan minyak masak
1 cawan butter
4 - 5biji kuning telur
Daun Kari

Gaul udang bersama sedikit garam kemudian goreng separuh masak.
Panaskan minyak dalam kuali hingga betul2 panas kemudian masukkan butter.
Biar butter cair dan tutup api.
Tuang telur kedalam jaring / acuan roti jala dan goyang2kan mcm buat roti jala tu..
Sambil tu telur dikacau menggunakan chopstick laju2 supaya tidak melekat.
Masuk udang dan masuk daun kari.Angkat menggunakan penapis.

Monday, December 1, 2008

Ginger Beef Koay Teow

sha tringin nk mkn pagi ahad. dh sminggu xrasa msakn nie kat summit. try buat. bole tahan la.. hubby ckp sedap. ntah yea ke x sedap.. nak jaga ati sha la tu.. ehhehe


1 inch halia hiris nipis2
daging hiris nipis (ikut suka nk byk mana)
sayur sawi (sbnarnya guna daun bwg tp umah sha xde stok)
1 stok ikan bilis campur gan sdikit air
2 sudu kici sos bijan
3 sudu beso sos tiram
sdikit air bancuhan tepung jagung
1 biji telor
2 sudu beso kicap manis
sgenggam koay teow (utk sorg mkn ler)

koay teow dgaul bsama gan kicap n goreng skejap. toskn minyak. ketepikan
tumis halia n daging shingga daging masak.
masukkn stok ikan bilis, sos tiram n sos bijan.
agak2 dh mdidih, masukkn sayur n telur.. kacau sbati.
masukkn air bancuhan tepung jagung utk kasi kuah pekat.
dh mdidih, tuang atas koay teow.
mkn dan cili padi. yummy.. oh sedapnya.