CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, February 17, 2009

Nasi Ayam


1 ekor ayam-perap ngan 2 bawang putih n 2cm halia tumbuk
rebuskan ayam shingga empuk.

1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
perap ayam gn bahan2 tersebut.. goreng garing

air rebusan ayam tadi, dicampur dengan bawang besar & 2 sudu besar stok ayam
masak shingga mdidih.

bahan untuk nasi:-1 1/2 cawan beras
1 cm halia
1 ulas bawang putih
3 sudu besar butter
2 cawan air

cairkan butter, tumis halia n bawang putih hingga garing.
masukkan beras n goreng hingga naik bau.
masukkan semua bahan lain bersama 2 senduk air rebusan ayam.
masak seperti biasa.bahan untuk

sos:-
5 bwg merah kisar
1 bwg putih kisar
3 sudu besar cili kisar
setengah cawan air rebusan ayam
2 sudu besar kicap manis

tumis bwg putih n merah shingga kekuningan.
masukkn cili kisar. tumis shingga terbit minyak.
masukkn air rebusan ayam n kicap manis.
kacau shingga mdidih.

tambah prasa jika mahu.

1 comments:

Zue Murphy said...

Delicious meal. With butter in the rice, that will add a kick.