CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, April 7, 2009

Sawi Berdaging


Sbenar yea sha nk cuba bok choy berdaging cik mat gebu tp boy choy xde la kt umah. yg ade sawi.. so sha guna ape yg ade.. meh tgok resepi ( sha copy sket resepi asal cik mat gebu).. uols kena cuba sebab SEDAP GILERRRR.. my hubby tmbh nasi smpai 3 pinggan

seikat sayur sawi or bok choy
daging batang pinang, dihiris nipis.. ikut suka byk mane
1 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*(*tumbuk lumat)
2 ulas bawang putih, dicincang
2 camca besar sos tiram
1/2 camca besar kicap pekat
1 - 2 camca teh kicap cair
1/4 camca teh minyak bijan
suku air.. or sket je air kasi cair sket je


1. Daging tadi digaul bersama bahan tumbuk lumat dan perap 20 minit. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga perang, masukkan sos tiram, kacau rata dan masukkan daging, gaul hingga mesra dan tuang air. Biar mendidih.
2. Masukkan kicap pekat, kicap cair dan minyak bijan. Masak dengan api perlahan hingga daging lembut.
3. Sementara itu, sawi bok choy dibelah 2, rendam dan cuci bersih2. Toskan. Didihkan air, masukkan sedikit garam dan 1/2 camca teh minyak masak. Celur bok choy tadi hingga lembut tetapi tidak lembik. Toskan dan atur dalam pinggan sesuai. Ketepikan sebentar.
4. Bila dagingdh masak tuang atas sayur

0 comments: