CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, March 18, 2009

Asam Pedas Ikan Kembung

ikan terubuk
daun limau purut
10 bwg merah
1 bwg putih
2 btg serai
sdikit lengkuas
cili mesin kisar
air asam jawa
garam scukup rasa

tumis bwg merah n bwg putih shingga naik bau..
masukn daun limau purut sket
masukkn cili yg telah di mesin bsama gan lengkuas. serai dtumbuk
kacau gan api yg plahan hingga terbit minyak.
masukn air asam jawa, ikan n lebihan daun limau purut..
masak shingga mdidih.

Ikan Kerisi Sambal Seiringan

2 ekor ikan kerisi
2 biji bwg putih - kisar
1 biji bwg merah - kisar
5 biji cili merah - kisar
5 biji cili hijau - kisar
2 keping kici asam keping
garam & gula scukup rasa

tumis kesemua bhn kisar shingga terbit minyak.
dh naik minyak, masukkn asam keping, garam & gula.
kacau sbati shingga 5 min.
tuang atas ikan.

Sunday, March 15, 2009

Ikan Bawal Sambal Hijau


2 ekor ikan bawal
2 ulas bawang putih - ditumbuk
3 biji bawang merah - ditumbuk
1 biji cili merah - kisar
7 biji cili hijau - kisar
1 sudu teh gula
garam secukup rasa

lumur ikan gn kunyit. gorengkan ikan hingga rangup dan berwarna kuning keemasan.
angkat dan ketepikan.

tumis bwg2 shingga kekuningan..
masukkn kesemua cili, masak smpai terbit minyak.
masukkan garam n gula secukupnya. tuang atas ikan.

Udang Sambal Tomato


15 ekor udang
5 biji bawang merah-tumbuk
2 ulas bawang putih-tumbuk
cili kering kisar-ikut suka banyak
2 sudu sos tomato
air asam cair
garam
gula
minyak utk goreng udang

panaskan minyak, tumis bwg2 shingga kekuningan.
masukkn cili kisar. masak shingga terbit minyak.
masukkan air asam sdikit. kacau sbati.
agak2 dh mdidih, masukkn sos tomato, garam n gula scukup rasa.

p/s: udang goreng terlebih dahulu bsama serbuk kunyit.
nak lebih senang, cili dkisar bsama gn bwg2.

Kari Ikan Jenahak


1 ekor ikan jenahak yg sederhana kecil
3 sudu besar sebuk kari ikan baba
1 cawan air asam jawa (jgn pekat sgt)
garam

bahan tumis:
scubit halba campur
3 biji bwg merah
2 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari

panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga wangi. masukkan serbuk kari, biar hingga terbit minyak.
masukkan ikan. masak shingga terbit minyak.
masukkan air asam jawa, garam.
masak shingga kuah mdidih

Daging Masak Kicap


sgenggam daging (ikut suka nk byk mana
1 biji bwg beso hiris nipis
2 inch halia
sdikit air asam jawa (jgn pekat jgn cair)
kicap manis ikut suka kuantitinya

goreng daging sparuh masak terlebih dahulu.
masukkn bwg merah n halia. kacau shingga bwg kekuningan.
masukkn air asam jawa & kicap manis.
kacau shingga kuah pekat.

Tuesday, March 10, 2009

Sayur Campur Bersos Tiram

bwg beso hiris nipis n cincang
2 sudu sos tiram
sayur kobis bunga
lobak hiris nipis

tumis bwg beso hingga garing sket.
masukkn sdikit air n sos tiram. kacau.
masukn lobak.. biarkan lama sket psai lobak lambat masak.
masukkn sayur kobis tadi, tutup api. kacau sbati.

Deep Fried Jenahak with Spicy Sambal


4 ulas bawang putih - ditumbuk
5 biji bawang merah - ditumbuk
5 sudu besar cili kisar
5 biji cili merah - kisar
5 biji cili hijau - kisar
1 sudu teh gula
garam secukup rasa

lumur ikan gn kunyit. gorengkan ikan hingga rangup dan berwarna kuning keemasan.
angkat dan ketepikan.

tumis bwg2 n cili. agak2 terbit minyak, masukkn kesemua cili.
kacau rata dan biarkan mendidih.
selepas tu, masukkan garam n gula secukupnya. tuang atas ikan.

Terung Tempura


uols beli je tepung tempura and celup terung nie..
pastu goreng shingga garing.
terung tu hiris nipis2 yea.
senang je masak nie.