CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, April 21, 2009

Lemak Cili Api Kerang



kerang ikut banyak mane yg suka
2 biji bwg merah - tumbuk/kisar
5 cili padi - tumbuk / kisar
serbuk kunyit 0r kunyit yg dikisar bsama santan
santan pekat - sha suka guna santan pekat.. xsuka kuah cair
garam sckupnya
2 batang serai
daun kunyit

masukkn bwg merah, cili padi n santan. kacau sbati.
agak2 hampir mdidih, masukkn kerang.
letakkan serai & daun kunyit.
agak2 dh masak, masukn garam. kacau sbati.

Sunday, April 12, 2009

Ayam Butter Kicap


lebih kurang cam masak boy choy berdaging cuma xde sayur je :-)

5 ketul ayam potong kici - goreng gn serb uk kunyit shingga garing
1/2 biji bawang besar-dadu
2 biji bawang merah-hiris
2 ulas bawang putih-hiris
1 in halia-hiris nipis
2 sudu besar butter
1 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kici minyak bijan
1 sudu besar kicap manis

goreng ayam tadi hingga masak keemasan, angkat.
panaskan butter, tumis bawang merah, bawang putih n halia hingga wangi. masukkan ksemua sos n ayam. agak2 dh masak, tutup api.
masukkn ayam & gaul.

Udang Sambal Kari


resepi lebih kurg mcm madu kari tp sha ubah sket ikut selera

5 ekor udang potong kici - gaul garam kunyit n goreng
1/2 biji bawang besar-kisar
2 ulas bawang putih-kisar
cili kisar-ikut pedas
1 sudu besar serbuk kari-bancuh air sket
1 daun kari
garam & gula scukup yea

panaskan minyak, tumis daun kari, cili kisar n bawang2 kisar hingga wangi. masukkan serbuk kari n biar garing sket. masukkan air sket jika perlu. masukkn garam n gula. kacau rata. masukkan udang n gaul sebati. angkat.

Tuesday, April 7, 2009

Ayam Madu Kari


resepi asal sis jun.. ermmm sha xtahu la nk ckp. resepi sis jun mmg sedap2 belaka

300gm ayam-gaul garam kunyit n goreng
1/2 biji bawang besar-kisar
2 ulas bawang putih-kisar
cili kisar-ikut pedas
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar serbuk kari-bancuh air sket
2 sudu besar madu
1 daun kari
1/2 sudu besar gula

panaskan minyak, tumis daun kari, cili kisar n bawang2 kisar hingga wangi. masukkan serbuk kari n biar garing sket. masukkan air sket jika perlu. masukkan sos tomato, madu n gula. kacau rata. masukkan ayam n gaul sebati. angkat.

Sawi Berdaging


Sbenar yea sha nk cuba bok choy berdaging cik mat gebu tp boy choy xde la kt umah. yg ade sawi.. so sha guna ape yg ade.. meh tgok resepi ( sha copy sket resepi asal cik mat gebu).. uols kena cuba sebab SEDAP GILERRRR.. my hubby tmbh nasi smpai 3 pinggan

seikat sayur sawi or bok choy
daging batang pinang, dihiris nipis.. ikut suka byk mane
1 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*(*tumbuk lumat)
2 ulas bawang putih, dicincang
2 camca besar sos tiram
1/2 camca besar kicap pekat
1 - 2 camca teh kicap cair
1/4 camca teh minyak bijan
suku air.. or sket je air kasi cair sket je


1. Daging tadi digaul bersama bahan tumbuk lumat dan perap 20 minit. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga perang, masukkan sos tiram, kacau rata dan masukkan daging, gaul hingga mesra dan tuang air. Biar mendidih.
2. Masukkan kicap pekat, kicap cair dan minyak bijan. Masak dengan api perlahan hingga daging lembut.
3. Sementara itu, sawi bok choy dibelah 2, rendam dan cuci bersih2. Toskan. Didihkan air, masukkan sedikit garam dan 1/2 camca teh minyak masak. Celur bok choy tadi hingga lembut tetapi tidak lembik. Toskan dan atur dalam pinggan sesuai. Ketepikan sebentar.
4. Bila dagingdh masak tuang atas sayur